timmermansstraat

De Kantschool

Het gebouw waarin we wonen is niet altijd een woning geweest.

Oorspronkelijk werd het gebouwd door de Zusters Apostelinnen in 1924 als speldewerkschool. Dit ter uitbreiding van de kantschool in de Peperstraat wegens heropleving van de kant na WO1.

Kantwerken ging over van moeder op dochter. De kantwerksters werkten voor een hongerloon. Zij waren ongeletterd en werden dom en braaf gehouden. Er was zeker sprake van uitbuiting en machtsmisbruik. Als reactie op deze toestand werden er scholen overgenomen en opgericht door kloostergemeenschappen. Zo hielden zij de kinderen van de straat en kregen zij naast het kantklossen ook een vorming lezen, schrijven en rekenen.

De schoolpoort was vooraan aan de straat. Waar nu de garageboxen staan was de speelplaats. Het wegje langs het gebouw liep tot in de boomgaard van de pastorie. Er was een atelier met shettedaken van 560m┬▓. De vensters zitten aan de noordkant om optimaal licht binnen te halen. Het gebouw telde 3 klaslokalen, een leraarskamer en ook een kantoor van gezinshulp (nu Kind&Gezin).

Na WOII was de kant minder populair, de interesse minderde en ook het aantal leerlingen daalde. In 1961 werd de school in de Timmermansstraat gesloten en uiteindelijk het gebouw verkocht.

In de Loft is er ook een tijdje een supermarkt geweest. Later diende het als garage met staanplaatsen voor auto's van mensen uit de buurt. Een antiekzaak heeft het gebouw een tijdlang als opslagplaats gebruikt.

Uiteindelijk hebben wij een functiewijziging aangevraagd tot woning in 2001. Na lang wachten, overleg en veel geduld heeft de stad toegezegd. Een jaar verbouwingswerken heeft tot een mooi resultaat geleid. Het concept van Thomas is erg geslaagd. Wij offeren graag wat privacy op om u te verwelkomen als gast in de B&B.

Nieuwsgierig om alles eens live te zien of wat interieuridee├źn op te doen, dan moet je gewoon eens komen overnachten. Kom heerlijk genieten van de stad en voel je thuis.

Van harte welkom!
© de Loft 2016      info@de-loft.be                                    Website by Spazio Graphics